Négy korszakból is találtak régészeti leleteket a Bátonyterenye mellett tartott ásatáson – derül ki a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum közleményéből.

Mint írták, a Dornyay Béla Múzeum az ArchaeoJedi Kft.-vel közösen, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet megbízásából végzett több korszakos régészeti lelőhely feltárást Bátonyterenye határában, a most épülő 23-25. számú főút elkerülő szakaszán, május és július között. A feltárási területen négy korszak – a neolitikum, a római kor, a késő népvándorláskor, valamint az Árpád-kor – objektumai kerültek elő szép számmal.

A múzeum ismertetése szerint a neolitikum időszakából a sorokat alkotó, úgynevezett hosszúgödrök között előkerült oszlophelyek feltehetően az egykori házakhoz tartoztak. Külön érdekességnek számított az egyik munkagödörhöz kapcsolódó, három kerámiával és kavicsokkal tapasztott platnijú kemence, melyeket az altalajba vágtak bele mintegy 7000 évvel ezelőtt. A kemencékről készült 3D-s modellt ezen az oldalon lehet megtekinteni.

Egy kutya csontvázának feltárása (Fotó: Dornyay Béla Múzeum | Facebook)

Egy kutya csontvázának feltárása (Fotó: Dornyay Béla Múzeum | Facebook)

A római korból egy germán település objektumai láttak napvilágot. A nem túl nagy mennyiségű leletanyagot tartalmazó jelenségek izgalmas képet tártak fel, ugyanis tisztán lehetett azonosítani egy település épülettípusait – fogalmaztak a közleményben. A legnagyobb izgalmakat azonban a 8. században létrejött és feltehetően a 13. századig fennálló település rejtette.

Agancs eszköz az Árpád-kori épületből (Fotó: Dornyay Béla Múzeum | Facebook)

Agancs eszköz az Árpád-kori épületből (Fotó: Dornyay Béla Múzeum | Facebook)

A feltárási terület keleti szélén a főként 8-9. századi leletanyaggal jellemezhető, egyszerűbb, kőkemencés földbemélyített épületek nyugat felé haladva korban és struktúrájukban is változást mutattak. A feltárás nyugati részén már a fejlettebb szerkezettel és a 11-12. századi klasszikus kerámiatípusokkal jellemezhető épületet is tudták dokumentálni a szakemberek – hangsúlyozta a Dornyay Béla Múzeum. Az érdeklődők a legfiatalabb Árpád-kori épület 3D-s modelljét is megtekinthetik, ezen az oldalon.

Az intézmény közleménye végén köszönetet mondott az ásatás résztvevőinek, valamint Bátonyterenye önkormányzatának a feltárási terület őrzéséért és a kommunális hulladék elszállításáért.

 

Kiemelt fotó: Pillanatkép a Bátonyterenye mellett végzett feltárásról (Fotó: Dornyay Béla Múzeum | Facebook)