Blog2019-03-12T15:33:47+01:00

Erdei útlezárás kíséri az elhalt lucfenyők eltávolítását Somoskőújfalu térségében

By |2024.06.20.|

Fakitermelési munkálatok kezdődnek Somoskőújfalu két elegyetlen lucfenyves erdőrészletében, a kisvasút alagútjának környékén, mivel az állomány egy része kipusztult – közölte

VIEW OUR
LATEST
RECIPES

hirdetés

Bannerelhelyezés

hirdetés

Medvesi Turizmus

ajánló

Subscribe & Receive A Free eBook

Aliquam erat volutpat. Ut quis ligula a magna blandit finibus. Suspendisse maximus lacus non nunc lacinia lobortis.

Az egykori 760 mm nyomtávú vasút fővonalának leglátványosabb műtárgya a napjainkban is látható, jó állapotú, 150 méter hosszú, 6 méter magas, homokkőbe fúrt alagút. Mivel a Somoskőújfalut a medvesi bányákkal egykoron összekötő vasútnak nem voltak fogasléces szakaszai, így enyhe emelkedése miatt az elsők között jelölték ki a helyiek hegyikerékpáros turistaútvonallá. A medvesi kőbányák bazaltját évtizedeken keresztül keskeny nyomtávú vasúton vontatták le a somoskőújfalui MÁV-állomás melletti rakodóra. A vasút nem csak anyagot szállított, a bányászok közlekedését is megoldotta. A pálya a Macskalyuki-bányákig (Tanösvény a Macskalyuki bányákba) 8,8 kilométer hosszban 1925-ben épült ki, majd öt évvel később a Magyar-bányához is szárnyvonalat vezettek, később összeköttetés épült az eresztvényi Közép- és a Kis-bányák (Eresztvényi kőbányák tanösvény) felé is. A legegyszerűbben Somoskőújfaluról, a sárga sáv gyalogos és sárga hegyikerékpáros turistajelzéseken keresztül elérhető alagút oldalfalai bazalttal burkoltak. Belső részében több helyen beállókat alakítottak ki arra az esetre, ha valaki épp akkor tartózkodott volna az alagútban, amikor vonat érkezett. Az '50-es években öt gőzmozdony mozgatta szerelvényeket a vonalon, aztán megjelentek a dízelmozdonyok is. De nem sokáig: 1962 végén leállt az iparvasút forgalma. A Somoskőújfalu és Eresztvény közötti szakaszt úttörővasúttá akarták alakítani, de a tervhez nem biztosították a költségek fedezetét, így végül a síneket hamarosan felszedték.  
Hídomlás, vonatrablás
1932-ben szomorú eset történt: beomlott az alagút közelében épült kőhíd (vagy viadukt). A rajta áthaladó szerelvény és a csillék a mélybe zuhantak, a balesetnek halálos áldozata is volt. Ezt követően alakították ki a pálya jelenlegi nyomvonalát, a hidat már nem építették újjá. A híd egyes elemei máig az alagút keleti kijáratánál található fenyveserdő völgyének aljában találhatóak. Eresztvény felé tartva, az alagútból kiérve, nagyjából 150 métert követően fedezhetjük fel az egykori nyomvonal töltését, mely a fenyvesbe vezet. 1948 nyarán egy pénzszállító vonat közlekedett a vonalon, mellyel a dolgozók kétheti bérét küldték fel a bányákhoz. A 100 ezer forintot tisztviselők őrizték a vonat végéhez kapcsolt kocsiban. Az alagútból kiérve a mozdonyvezető egy sínekre dőlt fát látott meg, ami miatt meg kellett, hogy álljon. A lesben álló banditák ekkor géppisztolyokkal felszerelve támadták meg a pénzszállító vagont és vitték el a pénzt. A tettesek kilétére csak évekkel később derült fény.  
Kiemelt fotó: Gyalogos és kerékpáros túraútvonalak haladnak az alagút felé, illetve azon át

Cras porttitor pellentesque sem eu pretium.

Go to Top