Május utolsó napján ismét megrendezte a “Közösen védjük a természetet” című vetélkedőjét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala – olvasható a nemzeti park beszámolójában.

Ismertetésük szerint immár 18. alkalommal hívták életre a közös szlovák-magyar természetismereti találkozót, melynek a somoskői vár szlovák oldala adott otthont. Ezúttal kilenc, felső tagozatos diákokból álló csoport mérettette meg magát. A fiatalok először egy rövid túrán vettek részt, mely során szakmai előadásokat hallgathattak meg, ezt követően pedig öt állomáson adhattak számot a hozott és a kiránduláson megszerzett tudásukról. A diákoknak a botanika, a földtan, a dendrológia, azaz a fás szárú növények tana, illetve az állattan témaköréből is tettek fel kérdéseket.

A versenyen a magyar csapatok közül a Mátranováki Fekete István Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak, akik egynapos szlovákiai kiránduláson vehetnek majd részt, míg a legtöbb pontot elérő szlovák csapat, az Almágyi Alapiskola és Óvoda diákjai az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz látogathatnak el, illetve egy, a Vidra Verda által nyújtott foglalkozáson is részt vehetnek.

 

Kiemelt fotó: Szlovák és magyar diákok versengtek a somoskői vár környékén rendezett vetélkedőn (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)