Határon átívelő, a miocén ősvilágba visszarepítő fatörzsbarlang túrát szerveznek november 19-én, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.

A természetvédelmi területet fenntartó Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az egykori trópusokra invitálja közönségét, köztük a négylábú társakkal rendelkező kutyabarátokat is, akik kedvenceikkel közösen barangolhatják be a környéket. A mintegy tíz kilométeres, három órás szakvezetéses túra keretében a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark szlovák oldalon megbúvó, különleges fatörzsbarlangjáig nyúló területet ismerhetik meg az érdeklődők.

A kirándulás után a résztvevőket több program is várja: többek között interaktív kiállításon ismerhetik meg a Kárpát-medence születését, érintőfalon hozhatják mozgásba az animált régmúltat és szimulációs négydimenziós időutazáson élhetik át a vulkánkitörést megelőző pillanatokat. Mindemellett a túrázók a terepbejárást követően kandalló mellett pihenhetnek meg, illetve melengethetik a miocén erdő didergő ősállatait és a bükkábrányi fákat – fogalmaztak a beharangozóban.

A túrára – mely szombaton délelőtt 11 órakor indul az Ősfenyő Belépő Fogadóépülettől – előzetes regisztráció szükséges, ennek részleteit ezen az oldalon találhatják meg az érdeklődők.

 

Kiemelt fotó: Túrázók az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)