A jelentősen megemelkedett energiaárak miatt októberi ülésén több intézmény ideiglenes bezárásáról is döntött Salgótarján Közgyűlése – cikkünkben most végigvesszük, mely létesítmények tartanak zárva a fűtési szezon alatt.

Már november elején bezárta kapuit a látogatók előtt a Dornyay Béla Múzeum és a Bányászati Kiállítóhely földfelszíni kiállítása. A Bányamúzeum földalatti része a téli hónapokban is látogatható lesz: az intézmény tájékoztatása szerint előzetes bejelentkezés után tudják fogadni az érdeklődőket, hétvégére történő bejelentkezést pedig csak hétköznaponként tudnak fogadni. Bejelentkezni a 06 32 520 700-as, illetve a 06 20 267 2292-es telefonszámokon lehet.

Szintén zárva tart november elsejétől február végéig a salgóbányai Geocsodák Háza, ugyanakkor továbbra is nyitva tart az Eresztvényi Látogatóközpont, mely szerdától péntekig 10 és 16 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 órától 18 óráig várja a vendégeket. A Tóstrandon lévő Tarjáni Gyermektábor szállásait sem adják ki ezekben a hónapokban, a rendezvényeknek helyet adó helyiségeket azonban télen is üzemeltetni fogják.

December elsejétől február végéig a József Attila Művelődési Központ is zárva tart: a döntés a színháztermet is magába foglaló főépületet érinti, így az oldalszárny a kamarateremmel együtt nyitva marad a fűtési szezon idején is. Mindez a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont eseményeit, valamint a Zenthe Ferenc Színház előadásit érinti. Simon Lajos színházigazgató korábbi ismertetése szerint a kamaraterem a téli időszakban is, folyamatosan kínál majd színházi élményt, de a Rendezvény- és Médiaközpont eredetileg színházterembe tervezett, itt megrendezhető programjainak is otthont adhat majd a helyiség.

Az energiaválság miatt meghozott intézkedések az ünnepi készülődésre is rányomják bélyegüket: idén csak a Fő téri adventi vásárt fogják megtartani, csak a városközpontban lesz felállítva és kivilágítva karácsonyfa, valamint csak a Rákóczi út 12-20. számok közötti – vagyis a Pécskő Áruháztól az Arany János út sarkáig tartó – szakasz kap díszkivilágítást.