Barsi Balázs ferences szerzetes 52 év papi szolgálat után állítja, hogy hivatása nem egyszerű választás, de gyönyörű szolgálat. Minden évben, így most január 19. és 21. között is találkozót szervez a szerzetesek és papok szüleinek Magyarország római katolikus nemzeti kegyhelyén, Mátraverebély-Szentkúton, mert hiszi, részben a keresztény szülőkön múlik a papi hivatás jövője – közölte a kegyhely sajtófőnöke, Kerekes-Dancsok Regina.

Mint írták, sokszor előfordul, hogy a szülők negatívan állnak a gyermekük döntéséhez, mert féltik őt, vagy sajnálják, hogy nem születik unokájuk. Az is megesik, hogy a fogadalom-tételre sem mennek el. De Barsi Balázs atya tapasztalata szerint, ha a szülők látják, hogy gyermekük boldog, akkor ők is tovább lépnek a hitben, és az örök fogadalomnál már valószínűleg ott lesznek.

Mindig biztatom a növendékeket, hogy tartsanak ki, nem kell megsértődni a szülőkre. A papi, szerzetesi hivatás nem egyszerű választás, természetes, hogy kimaradnak belőle dolgok. Ugyanakkor nem szabad veszteségként megélni, mert 52 év papság után mondhatom, gyönyörű szolgálat” – jelentette ki hálával a hangjában az atya, majd megjegyezte: „Vannak keresztjei, mint minden életnek. Ezzel kapcsolatban pedig az az észrevételem, hogy a mai világban mindenki kizárólag a habot akarja a tortáról. Még a tortát sem kéri.”

A szerzetes úgy látja, az utóbbi években történt egy tisztulás az egyház életében, így, amikor azzal találják meg, hogy ma kevesebben járnak templomba, azt válaszolja: „talán nem is olyan rossz, ha az hagyja el a templomot, aki nem hiszi, hogy Jézus Krisztus Isten fia, a mi megváltónk.”

Állítja, fiatal korában üldözték és kinevették ezt a hivatást, ma pedig folyamatos rágalom éri őket. „A társadalom söpredékének tartanak bennünket, mondván annyi a bűnös pap. De ezek az esetek nem a papság ellen szólnak. Ahogy a házasságban is megannyi ocsmány dolog történik, és az sem a házasság ellen szól. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem súlyos bűn, ha olyan vétkezik, aki Isten igéjét hirdeti” – teszi hozzá.

A ferences szerzetes szerint a mai keresztény családok sok esetben nem egészen hívők, így pedig nem is tudják átadni a megfelelő érzelmi kötődést és alapvetést, miszerint Isten az első. Ennek hiányában nem csoda, hogy csökken a papnövendékek száma. „Nem azon kell törni a fejünket, hogy a házasságot miképp formáljuk át vagy hogyan töröljük el a cölibátust. A fiataloknak kell olyan hitet adni, amely által jobban meghallják az Isteni szót” – hangsúlyozta.

Az eseményről további információt a szentkút.hu honlapon találnak az érdeklődők.

Kiemelt fotó: Papok és szerzetesek szüleinek lelki gyakorlata (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)