A napokban immáron második alkalommal rendezik meg a Zarándok Akadémiát, melynek ezúttal a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely ad otthont – közölte Kerekes-Dancsok Regina.

A kegyhely sajtófőnöke ismertette: a szerdától csütörtökig tartó, kétnapos akadémián a szakrális-spirituális, valamint a turisztikai szakma együttesen alkotja meg Zarándok kódexet. Mint az akadémia honlapján olvasható, a vándorlás felfedezés is egyben, magunk megismerése, amihez idő és tér kell – ehhez turisztikai szolgáltatások, bemutatóhelyek, elmélyítő, kulturális, szakrális pontok állnak a zarándokok rendelkezésére.

„Hogy ezek a szolgáltatások ne csak üzleti megoldások, hanem az önmagunkra találás feltáró, lélektől lélekig ható kapcsolódásai legyenek, a turisztikai szereplőknek, a szakembereknek éppúgy tanulniuk és gyakorolniuk kell ezt a szerepet, mint a vallási helyeknek, vagy zarándoklat szervezőknek a modern turista-kiszolgálást” – fogalmaztak.

Erről a tudáscseréről szólt a korábbi, és ezt mélyíti tovább a második Zarándok Akadémia is, ahol a résztvevők az előadások, közös alkotás és szekció-előadások, illetve beszélgetések után együtt készítik el a Zarándok kódexet.

Felkészülés a zarándoklatra

Bódis Gábor, az egyik főszervező a rendezvény kapcsán arról is beszélt, kinek és hogyan érdemes elindulni, illetve mitől válik egy turista zarándokká. Mint fogalmazott, a zarándok a turistáktól eltérően nem csak fizikailag, de lelkileg is megteszi az utat. Az előbbi azért fontos, hogy időben és térben is el tudjon csendesedni, hogy aztán a másik típusú mozgás, a mélyebb, a lelki meg tudjon valósulni – fejtette ki.

Bódis Gábor szerint a zarándoklat előtt érdemes mindenkinek felmérni a saját kondícióját, fizikai állapotát, ez határozza meg ugyanis a távot. A főszervező ugyanakkor kiemelte: a töltekezés mértéke nincs egyenes arányban a megtett kilométerrel. Ami az öltözködést illeti, érdemes felkészülni az időjárásra, illetve tájékozódni az adott zarándokhely viseletéről is.

 

Kiemelt fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely (karancs-medves.info fotó: Kéri István)