Tartalmában és megjelenésében egyaránt megújult a turisták körében népszerű Karancs-Medves Túrakalauz, melynek második kiadása hamarosan a könyvesboltok polcain is ott lesz – erről az író, Szepessy Gábor beszélt portálunk megkeresésére.

A kötet salgótarjáni szerzője felidézte: az első kiadás 2014-ben jelent meg, ebből jelenleg csupán már néhány példány kapható. Mivel azóta közel nyolc év telt el, mostanra annyi változás történt mind a turisztikai kínálatban, mind a jelzett turistautak vonalvezetése terén, hogy szinte teljesen át kellett dolgozni.

Az új kiadás “Salgótarján és a Karancs-Medves – Túrakalauz” címen jelent meg, ez egyfajta tisztelgés a nógrádi megyeszékhely várossá nyilvánításának századik évfordulója előtt is. Az új kötetben ennek megfelelően Salgótarján jóval nagyobb szerepet kapott, a városról egy sokkal hosszabb, részletesebb fejezetet találunk a könyvben.

Szepessy Gábor ismertetése szerint a kiadványban szerepelnek új és átalakított túraleírások is, az alapstruktúra azonban hasonló maradt. A kötet Salgótarján belvárosának térképével kezdődik és a Karancs-Medves térképével zárul. A gazdagon illusztrált könyvet a fényképek és túrametszetek mellett B. Gedeon Hajnalka grafikusművész alkotásai és Fancsik János panorámarajzai is színesítik.

A túrakalauz létrehozásánál fontos szempont volt, hogy ne csak a turisták, hanem a helyiek számára is érdekes legyen – emelte ki Szepessy Gábor.

Mint mondta, ezt az is alátámasztja, hogy munkája során még ő maga is találkozott olyan információkkal, amely újdonság volt számára. A “Salgótarján és a Karancs-Medves – Túrakalauz” című kötet várhatóan január végén már elérhető lesz, a megyeszékhelyen többek között a pavilonsori Juhász Könyvesboltban, illetve a Rákóczi úti Libri Könyvesboltban is. A tervek szerint a megújult kötetet egy rendezvény keretein belül hamarosan a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban is bemutatják majd az olvasóknak.