Idén már hatodik alkalommal rendezik meg a Karancs-Medves vidékén kanyargó Bazalt teljesítménytúrákat augusztus utolsó szombatján.

Az érdeklődők idén már öt táv közül választhatnak. A kínálatban ezúttal is szerepel a kisgyermekes családok számára is ideális, 15 kilométeres Kisbazalt túra, melyet a szervezők azoknak is ajánlanak, akik nem szoktak rendszeresen túrázni, de szívesen töltenének egy napot a természetben sportos, játékos keretek között. Eresztvényből indulva a környékbeli bányákat és a Medves-fennsíkot is érinti az útvonal.

Az új, 25 kilométeres távot a szervezők azok számára hozták létre, akik a 15 kilométeres távot túl rövidnek érzik, ám a 40 kilométeres túrát már túl soknak találják. Ez a táv szintén az Eresztvényi Látogatóközponttól indul, majd érinti a somoskőújfalui alagutat, a Karancs kilátót, a Szent Margit kápolnát, a Tóstrandot, később pedig a Tatár-árok, Salgó vára és a Várberek-patak völgyének érintésével tér vissza Eresztvénybe.

A Bazalt 40-es és 60-as távok a felkészültebb, tapasztaltabb túrázóknak szólnak. Előbbi 38,8 kilométere és 1356 méteres szintkülönbsége a Karancs megmászását, Somoskő, a Medves-fennsík, a Salgó és a Kis-Salgó érintését is magába foglalja. Utóbbi 57,7 kilométerének nyugati szélső pontja a Karancson túl a Karancsberény feletti Nagyromhányi-kilátó, míg a keleti a Pécskő.

A Bazalt 100 kiíráson indulók érintik a Novohrad-Nógrád Geopark számos látnivalóját: Salgó vára, a Kis-Salgó, Szilvás-kő, a Medves-fennsík és a Karancs csúcsa is szerepel az útvonalban. Ezen esetben a nyugati szélső pont újfent a Nagyromhányi-kilátó, keleten azonban egészen a Bárna feletti Nagy-kőig kiterjed az útvonal 102,3 kilométere (3511 méter szintkülönbséggel). A szervezők célja az extrém hosszúságú útvonal kijelölésével azt volt, hogy egy nyomvonalra fűzzék fel a szűken vett Karancs-Medves legfontosabb természeti és történelmi értékeit, látnivalóit. A 100 kilométeres táv ebben az évben is a Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokság hivatalos futama.

A résztvevők tehát két középkori várat, Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkját, illetve megannyi más geológiai látványosságot is érintenek majd az augusztus 27-ére meghirdetett túrákon. A Kisbazalt túra esetében nincs szükség előnevezésre, a hosszabb távoknál azonban érdemes előregisztrálni, mivel a szervezők ebben az esetben tudják garantálni a helyszíni díjazást – ezt augusztus 17-éig lehet megtenni. További információ a Bazalt teljesítménytúra közösségi oldalán és honlapján érhető el.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ | Facebook)