A napokban hivatalosan is lezárult a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület “Aktív lovas turisztikai hálózat létrehozása Észak-Magyarországon és Észak-Alföld régiók területén” című projektje – olvasható az egyesület közösségi oldalán.

A projekt keretében több mint 1800 kilométernyi lovas turisztikai útvonalat jelöltek ki, illetve 31 megállóhelyet létesítettek hat megyében, köztük szűkebb régiónkban is. A beruházás célja az volt, hogy egységes, fenntartható, minőségbiztosított, aktív lovas-turisztikai hálózat jöjjön létre Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régiók területén.

Az Eurohorse honlapja szerint Nógrád megyében 10 megállópont várja a lóháton barangoló turistákat, köztük több a Karancs-Medves vidékén található – így például Hollókőn, Karancsberényben, Karancslapujtőn, Kazáron, Mátranovákon, illetve – ahogy arról tavaly beszámoltunk – Nagykeresztúron is megpihenhet ló és lovasa.

 

Egyedülálló lovas turisztikai hálózatot hoznak létre Nógrádban és további öt megyében

A napokban hivatalosan is átadták a Nagykeresztúrhoz tartozó Krakkópusztán található Tóparti Vadász és Turistaház területén létesített lovasturisztikai megállópontot.

Nógrád megyében emellett kijelöltek négy lovas-turisztikai útvonalat is – ezek között találni rövidebb, mintegy 40-60 kilométeres túrákat, valamint hosszabb, nagyobb felkészültséget igénylő útvonalakat is, melyek 94, illetve 115 kilométer hosszan vezetik a lovasokat szűkebb régiónkban.

A projekttel kapcsolatban Lóska János, a Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke korábban a TV2 Mokka című műsorában elmondta: az elmúlt években létrehozott lovasútvonal hálózat a világon is egyedülállónak számít, mivel egyéb turisztikai kiszolgáló létesítményeket is csatoltak hozzá. Mint fogalmazott, érdemes kipróbálni a túrázásnak e módját, ugyanis egészen más élményt nyújt, és sokkal közelebb lehet kerülni a természethez. Lóska János kiemelte: az útvonal hálózat kiválóan lovagolható, változatos természeti környezetben halad végig, jelentős része pedig már korábban is nemzetközileg ismert volt.

 

karancs-medves.info archív fotó: A krakkópusztai Tóparti Vadász és Turistaháznál lévő lovasturisztikai megállópont átadója 2021 júliusában