Immár hatodik alkalommal zarándokolnak el mentők, betegápolók, egészségügyi dolgozók, illetve családtagjaik és szimpatizánsok a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyre, hogy megerősítsék hitüket és áldást kérjenek az egészségügyi dolgozókra, illetve munkájukra. A nemzeti kegyhelyen Takács Péter egészségügyi államtitkár Orosz Lóránt kegyhelyigazgatóval együtt fogadja az érkező zarándokokat – közölte Kerekes-Dancsok Regina.

A kegyhely sajtófőnöke ismertette: szombaton hajnalban indul a Lellisi Szent Kamill búcsú, amely egy templomi áldással veszi kezdetét, Szécsényben. A zarándokok a Cserhát-hegység településein és erdein mennek keresztül, az út során pedig többször megállnak elmélkedni Komáromi Jób ferences szerzetes vezetésével. A 27 kilométeres, embert próbáló út Szentkúton ér véget, ahol a Portiuncula Alapítvány – egy mentőként dolgozó önkéntese segítségével – bakonyi sertésszelettel és galuskával vendégeli meg a zarándokokat. Az este hat órai szentmisét György Alfréd bécsi kamilliánus provinciális és Komáromi Jób celebrálja.

Másnap, a Kármelhegyi Boldogasszony búcsún Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita tartja a szentmisét. Bagó József, a Portiuncula Alapítvány szóvivője a mentők és betegápolók zarándoklata kapcsán kifejtette: nem kritérium, hogy vallásában elkötelezett legyen az, aki eljön. A gyalogos zarándoklathoz akár menet közben is csatlakozhat bárki, aki az egészségügyben dolgozik, vagy csak szimpatizál az ott dolgozókkal. 

Kiemelt archív fotó: Mentők zarándoklata Szentkúton (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)