Végéhez közeledik a Dornyay Turistaház felújítása, melyet a szlovákiai Gács településsel közös, határon átnyúló projekt keretében valósít meg a nógrádi vármegyeszékhely önkormányzata – derül ki a Salgótarján Ma önkormányzati havilap júniusi számából.

Mint a cikkben írták, Salgótarján önkormányzata régóta elkötelezett volt a több évtizeden át elhagyatott, ikonikus épület megmentésében, melyet ismét a turizmus szolgálatába szerettek volna állítani. Ahogy arról a 3100.hu is beszámolt, az önkormányzat ennek szellemében vásárolta meg 2018-ban a Dornyay Turistaházat, mintegy 39 millió forintért. Ezt követően, 2019-ben állagmegóvási munkálatokat végeztek az épületen, közben pedig folyamatosan keresték a pályázati lehetőségeket.

A Dornyay Turistaház megújulására végül egy Interreg pályázat adott lehetőséget: 2020 decemberében érkezett a hír, miszerint a Gács településsel közös, határon átívelő projekt részeként, bő 250 millió forintból korszerűsítik az épületet, ahol fő attrakcióként egy, Mustó János festőművész, szlovák és magyar hagyományokból táplálkozó életművét bemutató kiállítást hoznak létre. Gregus Péter, a salgótarjáni önkormányzat Városfejlesztési Irodájának irodavezető-helyettese tavaly ősszel portálunk megkeresésére elmondta: Mustó János alkotásai mellett az épület egykori funkciója, a turizmus és a természetvédelem is megjelenik majd a belső terekben.

Bár a Dornyay Turistaház megnyitását már korábban kilátásba helyezték, a végső munkálatok jelenleg is zajlanak. Tavaly márciusban a Salgótarjáni Városi Televízió arról számolt be, akár már 2022 nyarán lezárulhat a kivitelezés, míg tavaly novemberben szintén a Salgótarján Ma adott hírt róla, hogy a végéhez közelít a beruházás.

Az önkormányzati havilap legutóbbi cikke szerint a felújítás immár valóban célegyenesben van: az építési munkálatok lezárultak, elkészült a fogadótér, berendezték a belső helyiségeket és már a használat engedélyeztetése is folyamatban van. A nyár első felében azokon a külső területeken végeznek munkálatokat, melyek még az önkormányzat tulajdonát képezik: megújul a kert, rendezik a vízelvezetést, kiülőket helyeznek ki, valamint a finom tereprendezésre is sor kerül.

Mint írták, a kiállítások mellett az épületben helyet kapott egy természetbúvár szoba, lesz egy kisebb vendéglátó egység, valamint elől és hátul is terasz várja majd a kikapcsolódni vágyókat.