Újabb attrakcióval várja Bárna a községbe látogatókat, a településtől mintegy negyed órás sétára lévő Békás-tó mellett ugyanis erdei lakokat hoztak létre, melyeket bárki ingyenesen igénybe vehet. Az egyszerű, elsősorban hátizsákos turistáknak szánt házikók egy komplex településfejlesztési program részeként jöttek létre – mondta el portálunknak Oravecz Roland polgármester.

Bárna első embere kiemelte: véleménye szerint nagyon fontos, hogy mindenki biztonságos, egészséges környezetben tudjon kikapcsolódni. Ennek érdekében építettek ki egy idegenforgalmi infrastruktúrát, ami a település központjából indul, és egy 20 kilométer hosszú túraútvonalon halad végig. Az útvonal egyik állomása a Békás-tó, melynek teljes megújulásra volt szüksége, ugyanis a tó elmocsarasodott, illetve benőtte a növényzet is. A tó rendbetétele mellett létrehozták a már említett erdei lakokat is, a polgármester szerint ezekkel vált teljessé a terület infrastruktúrája.

A nemrégiben felépített házikókat elsősorban azoknak hozták létre, akik a szabadban, hálózsákban szeretnék eltölteni az éjszakát. Ezek sátor helyett remek alternatívát nyújtanak, hiszen azoknál jóval komfortosabbak. Azok, akik nagyobb kényelemben szeretnének eltölteni pár éjszakát, igényeiknek megfelelően válogathatnak a település szálláshelyei között. Oravecz Roland ismertetése szerint az önkormányzat korábban – ugyancsak a közfoglalkoztatás keretében – létrehozott egy tíz faházból álló, 52 ágyas diákszállót, mely elsősorban csoportoknak szól. Családok, baráti társaságok számára a turistaházak jelenthetnek jó alternatívát, de van a faluban egy vadászház is, mely magasabb minőségű szállást kínál.

Az erdei lakok, illetve a diákszálló mellett a bárnai keresztút és a harangláb is a közfoglalkoztatási program keretében épült. Oravecz Roland ennek kapcsán kiemelte: a közfoglalkoztatás olyan eszköz, amelyet nagyon sokrétűen, számos feladatra lehet használni, ezzel pedig a bárnai önkormányzat él is.

A már említett turisztikai beruházás gyakorlatilag teljes egészében a közfoglalkoztatás keretei között valósult meg, a tervezéstől a kivitelezésig – hangsúlyozta a polgármester.

A program során így a közfoglalkoztatást is jobb színben tudják feltüntetni, hiszen a közmunkaprogramban teremtett értékeket a turisták mellett a falu teljes lakossága élvezheti.

A község vezetője szerint a fejlesztéseknek köszönhetően érezhetően megnőtt a Bárnára érkező turisták száma, napjainkban egy hétvégén akár 200-300 idegen is megfordul a településen. Oravecz Roland kiemelte, hogy ezt a számot bármiféle reklámozás nélkül érték el, csupán a közösségi médiát veszik igénybe. Ez viszont igencsak jól működik, hiszen elmondása szerint a projekt híre mintegy 200 ezer emberhez jutott már el, holott annak teljes költségvetése még a százezer forintot sem haladta meg. A számok tehát azt mutatják, hogy minderre igény van, ezt pedig az önkormányzatnak kell kielégítenie – fogalmazott Bárna polgármestere.

 

Kiemelt fotó: Az új “bivakszállások” Bárna közelében (Fotó: Bárna Község Önkormányzata | Facebook)