A Karancs-Medves térsége területarányosan túlzás nélkül az ország egyik turistajelzésekkel leginkább átszőtt területe. Rendszeresen szervez vezetett túrákat a térségben a Zöld Út Természetjárók Egyesülete és a Tarjáni Szabadidősport Klub is. A térség mindemellett a teljesítménytúrázók számára sem ismeretlen. A Karancs-Medves teljesítménytúrák lassacskán négy évtizedes múltra tekintenek vissza, de a Bazalt teljesítménytúrák hosszabb távjai is egyre inkább ismertséget szereznek ezen mozgásforma művelőinek körében.

A térségben “instant túra” is teljesíthető (gyalog, futva vagy hegyikerékpárral): a Medvéskör és kistestvére, a Mackókör ide kattintva részletesen megismerhető. És bár jellemzően csak tízévente kerül sor arra, hogy egy teljesítménytúra keretein belül legyen végigjárható a Salgótarján és Diósgyőr közötti Kohász Kék turistajelzés, a bő 50 éves túramozgalom máig él – köszönhetően elsősorban néhány lelkes ózdi és salgótarjáni lokálpatriótának.

Unikális és talán egyedi továbbá a Salgótarján környéki természetjárók több évtizedes hagyománya is, miszerint március 15-ét Salgó várában, a sziklafalon elhelyezett Petőfi-emléktábla alatt található kopjafánál ünneplik. A hagyomány valóban több évtizedes, így ha “visszaszámoljuk az éveket”, azt is hozzá kell tennünk, hogy volt idő, amikor “véletlenül” találkoztak a természetjárók Salgón.