A napokban hivatalosan is átadták a Nagykeresztúrhoz tartozó Krakkópusztán található Tóparti Vadász és Turistaház területén létesített lovasturisztikai megállópontot. Az esemény egyben az “Aktív lovas turisztikai hálózat létrehozása Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiók területén” című projekt megnyitója is volt – a programnak köszönhetően hat megyén áthaladó, több mint 1800 kilométer hosszúságú, egységes lovas útvonalhálózat jön létre, 31 pihenőponttal kiegészítve.

Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség (MLTKSZ) elnöke köszöntőjében kifejtette: Nógrád megyéből már az 1990-es évek óta indulnak lovas túrák, ráadásul – külföldi újságírók szerint – ebben a régióban található a világ tíz legjobb lovas túraútvonala közül kettő. Mindeddig azonban nem csak megyei, de országos szinten is hiányzott az összefogás a lovas turizmusból. Az MLTKSZ-nek ugyanis háromszáz lovardája van az országban, azonban eddig ezek pontszerűen, nem pedig hálózatszerűen működtek – ismertette Lóska János.

Az elnök szerint nagy előrelépés volt, hogy az erdőtörvény módosítása értelmében ma Magyarországon szabadon átjárhatóak az állami erdei területek – ez tette lehetővé, hogy több mint 1800 kilométernyi lovas útvonalat kijelöljenek. A tervezett 31 pihenőhely közül eddig már 16-ot átadtak, a jövőben pedig szeretnének szolgáltatási csomagokat kialakítani, melyek a kerékpáros és vízi turizmushoz is kapcsolódnak majd.

Lóska János elmondta továbbá, hogy lótenyésztési szempontból is érdekes az érintett terület, hiszen a hagyományőrző fajták nagyszámú tenyészetei a régiókban megtalálhatók, így ezeket is szeretnék majd bemutatni. Céljaik közé tartozik iskolai lovas foglalkozások, vándortáborok szervezése is, mivel ezeken keresztül érhetnének el a fiatalokhoz, akik később maguk is a lovas turizmus élvezőivé válhatnak.

Az eseményre ellátogatott Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki beszédében hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a fiataloknak minőségi szórakozási alternatívát tudjanak biztosítani, ehhez pedig modern, versenyképes szolgáltatásokat kell nyújtani. Az Aktív Magyarország program egyik meghatározó elemévé vált a lovas turizmus fejlesztése, ennek pedig fontos része, hogy ne csak egyes lovardákat, hanem útvonalakat népszerűsítsenek.

A projekt keretében így összegyűjtötték az egyes turisztikai szálláshelyeket, szolgáltatásokat, melyet egy-egy kirándulás alatt igénybe vehetnek a túrázók, ez pedig a világon is egyedülálló kezdeményezésnek számít – emelte ki Révész Máriusz. A kormánybiztos hozzátette: bízik benne, hogy a lovas turizmus hozzá tud járulni ahhoz, hogy Magyarország egy olyan, élhető ország legyen, ahol egészséges, boldog emberek élnek.

A járványhelyzet, illetve a korlátozások miatti bezártság az elmúlt másfél évben jelentősen felértékelte a szabad levegőn való tartózkodást, a mozgást, illetve minden pillanatot, amit az ember nem zárt térben tölthet – fogalmazott Semsei Sándor. A Magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment Szövetség elnöke beszédében kifejtette: az otthoni, kényelmes szórakozási lehetőségekkel csak úgy lehet felvenni a versenyt, ha nagyobb élményt kínálunk – ez generációnként változik, így nem könnyű feladat.

Semsei Sándor az informatika és a turizmus kapcsolatáról is beszélt, véleménye szerint ezek már évek óta szoros házasságban állnak. Az informatika által teremtett lehetőségek ugyanis nagyban segítik az aktív turizmust. A projektben például az útvonalak megtervezésénél nyújtottak nagy segítséget a számítógépes megoldások, de informatikai rendszerekkel egyes útvonalak látogatottsága, forgalma is mérhető. Fontos továbbá a túrák játékossá tétele, különösen a fiatalabbak számára, akiket például vetélkedőkkel, kincskereső játékokkal lehetne elcsábítani a virtuális szórakozástól.

A projekt részeként tehát hálózatba szervezik az útvonalakat érintő szolgáltatásokat, majd egységes tematika alapján azonos minőségű csomagokat kínálnak az érdeklődőknek, akiket a túrák során egy turisztikai portál és útvonalkezelő alkalmazás is segít majd.

 

karancs-medves.info fotó: Lovasturisztikai megállóponttá is vált a krakkópusztai Tóparti Vadász és Turistaház