Péntek délelőtt, ünnepélyes keretek között adták át a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét. Az Ipoly Erdő Zrt. komplexuma a közelmúltban egy több száz négyzetméteres épületszárnnyal bővült, melyben immár szállóvendégeket is tudnak fogadni.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ünnepségen tartott köszöntőjében kifejtette: a kormánynak fontos célja, hogy Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon, ehhez pedig többek között az is szükséges, hogy a magyarok megfelelő helyen, jó minőségben tudják eltölteni szabadidejüket. Ennek mentén indult el a Kisfaludy Program, újítottak fel több strandot és kezdték meg a turistaházak fejlesztését is, az eredmények pedig nem maradtak el: 2018 óta már több mint száz turistaház és zarándoképület fejlesztését támogatta a kormány, amelyek részben vagy egészben már meg is valósultak – ismertette a kormányszóvivő.

karancs-medves.info fotó: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő köszöntője

karancs-medves.info fotó: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő köszöntője

Szentkirályi Alexandra kiemelte: az erdőgazdaságok adatai szerint a koronavírus-járvány óta 25-30 százalékkal nőtt meg az erdőbe járók száma, az ökoturisztikai fejlesztésekre költött összeg tehát valóban a társadalom jólétébe fektetett összeg volt. A beruházások közül kiemelkednek azok a létesítmények, amelyek interaktív kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak, köztük olyanokat, amelyeket gyermekcsoportok is igénybe tudnak venni – mondta.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a mostani fejlesztés óriási lehetőség Salgótarján és környéke, a Karancs-Medves vidék számára, hiszen a régió természeti, gazdaságtörténeti és történelmi látnivalói sokkal több lehetőséget rejtenek, mint amennyire ma országszerte ismertek. Mint fogalmazott, az új központ nem csak a túrázás szerelmeseinek nagy lehetőség, hanem a helyieknek is, hiszen hozzájárul a térség turisztikai fejlődéséhez. Szentkirályi Alexandra kifejtette továbbá: az új közösségi térrel, az étteremmel és a szálláshelyekkel ez a létesítmény az ideérkező turisták bázisa, egyben a környékbeliek kedvelt rendezvényhelyszíne is lehet majd.

Az átadón a látogatóközpontot fenntartó Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, Kiss László felidézte: a központot a fejlesztés első ütemében, 2015 és 2016 között létesítették a vadaspark melletti területen. Az újabb ütemben a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programban, a Lévai Erdészet partnerségével bővítették ki az épületet 630 ezer euró uniós támogatás igénybevételével, 417 millió forint teljes ráfordítással, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 35 millió forintos támogatásával.

Kiss László elmondása szerint a látogatók száma bizonyítja, hogy az elmúlt években megvalósult turisztikai, illetve szabadidős fejlesztések, programok meg tudtak felelni az elvárásoknak. Mint ismertette, a Katalinpusztai Kirándulóközpontot évente 50-60 ezren látogatják, míg a Csóványosi-kilátóra 30-40 ezren voltak kíváncsiak a pandémia időszakában.

Az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az épülettel kapcsolatban elmondta: tudatosan választották ki a helyszínt, onnan ugyanis a csodás táj mellett Salgó és Somoskő vára is látható. A létesítmény tervezői az épület formáit tekintve a táj geológiai értékeit, illetve a környék bányász múltját is megjelenítették.

Ennek a vidéknek az erdő ad életet, ez a létesítmény pedig a városlakókat is közelebb hozhatja a természethez – fogalmazott beszédében Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta, az elmúlt évszázadok iparosodása a természet részéről sok áldozatot követelt, a 21. századra azonban meg tudták fordítani ezt a folyamatot. Szentpéteri Sándor szerint az állami erdőgazdaságok szakembereinek legfontosabb feladata az ország erdeinek fenntartása, ápolása, ehhez pedig komoly szaktudás kell, mivel a klímaváltozás az erdőket is érinti.

Az államtitkár úgy véli, hogy az erdei ökoturizmus jelentősége és szerepe különösen hangsúlyosan jelenik meg napjainkban, hiszen az erdők a járvány alatt is egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. A kormányzati célkitűzéseknek megfelelően az elmúlt évtizedben az állami erdőgazdaságok nagyon fontos fejlesztéseket hajtottak végre az ökoturizmus területén. Több tízmilliárd forint ráfordítással több száz szálláshelyet, kilátót, erdei iskolát, kirándulóközpontot, tanösvényt és egyéb turisztikai létesítményt építettek vagy újítottak fel, illetve korszerűsítettek – magyarázta Szentpéteri Sándor.

Az államtitkár kiemelte: jó példa a fejlődésre a Somoskői Látogatóközpont, hiszen a szálláshelyek bővítése, a konyha és az étterem kialakítása lehetővé tette, hogy a korábbinál jobban bevonják a létesítményt az erdei iskolák tevékenységébe, ezzel pedig a környezeti nevelés egyik fontos helyszínévé vált.

karancs-medves.info fotó: Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos köszöntője

karancs-medves.info fotó: Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos köszöntője

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos ismertetése szerint a kormány 98 turistaház felújításához biztosított forrást 2018 óta, melyek felveszik a versenyt osztrák és szlovák társaikkal is. A fejlesztések fontos célcsoportja a gyermekek, az esetükben pedig az érdekes mobiltelefonos játékokkal kell felvenni a versenyt, ez pedig elavult turistaházakkal nem megy – fejtette ki Révész Máriusz. Ennek érdekében a kormánybiztos szerint olyan lehetőségeket kell kínálni nekik, hogy amikor legközelebb iskolába mennek, büszkén meséljék, hogy turistaházban aludtak, kirándulni voltak.

Révész Máriusz hozzátette: a környék remek adottságokkal rendelkezik, azonban a turisztikai potenciáljának nagyon kis százalékát használja ki, hiszen óriási lehetőségek vannak még ezen a területen. A kormánybiztos a létesítményt dicsérve azt is kiemelte, hogy ritka az olyan turistaház, amely egyszerre két várra, ebben az esetben Salgó és Somoskő várára néz.

Fekete Zsolt beszédében elmondta, nagy öröm a város számára, hogy egy ilyen impozáns épület nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Salgótarján polgármester kifejtette továbbá: ahogyan azt már sokan megállapították, a megyeszékhely környezeti adottságai nincsenek kiaknázva. Az elmúlt években azonban pozitív irányba mozdult el a város turizmusa, sorra nyílnak az újabb és újabb vendégházak, egyre színvonalasabb szálláshelyeket kínálva. Mint mondta, az önkormányzat teljes mértékben elkötelezett a turizmus fejlesztése mellett, így megragad minden lehetőséget.

karancs-medves.info fotó: Hivatalosan is átadták a kibővült Somoskői Látogatóközpontot

karancs-medves.info fotó: Hivatalosan is átadták a kibővült Somoskői Látogatóközpontot

Becsó Károly, a térség országgyűlési képviselője szerint a környék egy újabb gyöngyszemmel gyarapodik a központ átadásával. A képviselő elmondta: nagyon jó döntésnek tartja, hogy pár évvel ezelőtt az erdőgazdaságok az ökoturisztikával bővítették ki alaptevékenységüket, hiszen ennek mára mérhető eredménye van. Fontos azonban, hogy az erdei turizmussal kapcsolatos fejlesztések ne csak pontszerűen valósuljanak meg, így azon dolgoznak, hogy ez a sok-sok érték egy egységes szövetté váljon – hangsúlyozta.

Az ünnepség végén a kibővített Somoskői Látogatóközpontot Varga András, a Salgótarjáni Katolikus Főplébánia esperes-plébánosa áldotta meg.

 

karancs-medves.info fotó: A Somoskői Látogatóközpont kibővült épülete