A Salgótarjáni Dornyay SE a nógrádi megyeszékhely egyik legsikeresebb sportegyesülete. Rendszeresen szerveznek kisebb-nagyobb tájfutó eseményeket, a remények szerint 2022-ben a város térsége ad majd otthont a Tájfutó Ifjúsági Európa-bajnokságnak. Az egyesület a sportág népszerűsítését is szívügyének tekinti – azok akik megismerkednének a tájékozódással (futás helyett akár kellemes séta formájában), egy “állandó pályát” teljesíthetnek Salgóbányáról indulva. Mi már bejártuk és jó szívvel ajánljuk, itt írtunk minderről.

A városban működik Spartan Training Group, a csapat tagjai szép eredményeket érnek el a hazai és a nemzetközi versenyeken, közreműködéssükkel a korábbi években a térség erdeiben megjelentek az akadályfutó-versenyek is. Az idei évben ezen tekintetben jelentős szintet lép majd Salgó várának környéke: itt rendezik meg a hivatalos Spartan Race nemzetközi vezető akadályfutó versenysorozat egyik állomását, melynek tervezett dátuma 2021. szeptember 25-26.

A sportosabb természetjárók számára lehet kihívás az Eresztvény és a Salgó vára alatti nyereg között húzódó erdei tornapálya, melynek 10 állomása van a közel 4 kilométeres nyomvonalon.