A tanösvény a szlovák határtelepülés, Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) külterületéről indul és egészen a Macskalyuk-bányákig kapaszkodik fel.

Sátorosbánya határában esztétikusan karbantartott pihenőhely és fogadóépület várja a tanösvényt bejárni szándékozó turistákat. A belépőjegyek megváltását követően a Macskalyuki-bányák, vagy Somoskő várának irányába indulhatunk útnak. A tanösvényeket 1990-ben alapították a somoskői természetvédelmi területén, mely a Cseres-hegység legidősebb védett területe, azokat csak gyalogosan lehetséges bejárni.

A Macskalyukhoz vezető, többállomásos tanösvény a terület hagyományos bányászati múltját és jellemzőit mutatja be. A több évtizede felhagyott bányatérségekben az egykoron itt dolgozott és élt bányászok házainak maradványait, az bányatevékenységhez kapcsolódó kiszolgáló létesítmények maradványait láthatjuk. Emellett mesélnek a bányafalak és a területen kiállított csillék is.

Egyes elméletek szerint ennek a területnek az elnevezéséből származik a macskakő kifejezés. Ezt egyelőre megdönthetetlenül senki nem bizonyította, de egy valami biztosan tény: Európa több városában is az itt bányászott követ használták fel a korai útépítésekhez.

A tanösvény csalogató unikalitása a felső részén felépített kilátó és a mellette található bányafal teteje. Innen ugyanis egymás mögött-mellett látható Somoskő és Salgó vára. Az egyedi látvány miatt a fotósok kedvelt célpontja is ez a terület, ahova a Medvesi Fotós Maratonok alkalmával is rendre vezetnek túrákat a résztvevők számára.

 

Kiemelt fotó: A Macskalyuk egyik egykori bányájának peremén (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)